Zebrapad; rechtgeaard?

De wettelijke garantie
20 november 2019

Zebrapad; rechtgeaard?

We zien steeds meer kleurrijke zebrapaden verschijnen in het straatbeeld. Deze zebrapaden noemen we ook wel het “Gaybrapad”. Deze zijn het leven geroepen om de LHBT-community een hart onder de riem te steken. Leuk fenomeen, maar hoe zit het juridisch?

De vraag is of een Gaybrapad wel geldig is. Dit is belangrijk, want dat bepaalt de voorrang. Hiervoor kijken we in de “Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens”. Formeel heet het een voetgangersoversteekplaats (VOP). Die moet bestaan uit witte strepen, 40-60 cm breed, met ertussen evenveel afstand. Tenslotte moet altijd het bord L2 (foto) geplaatst worden, tenzij er verkeerslichten bij staan.

Er zijn dus twee dingen relevant: de VOP moet bestaan uit witte strepen én er moet een bord L2 bij staan. Er staat nergens iets over de kleur van de stukken tussen de strepen. Dit mag je dus opvullen met alle kleuren van de regenboog.

Op de foto’s zien we twee Gaybrapaden: in Almelo en in Zwolle. Die in Almelo voldoet, want er staan witte strepen met daartussen kleuren én bord L2. Die in Zwolle voldoet niet, want er zijn alleen gekleurde strepen en géén bord L2. In Almelo hebben voetgangers dus voorrang, in Zwolle niet. In het kader van eventuele schuldvraag, laat je voetgangers beter toch voorgaan.